De bonden in het darts

Wat het darten eigenlijk al tijdenlang een beetje in tweeën splijt, zijn de verschillende bonden. Het is soms een soap wat er allemaal gebeurd en waarom spelers al dan niet overstappen. Vaak kan een speler dit naar verloop van tijd wel doen en gebeurd het dan ook. Toch vraag je jezelf af waarom dit allemaal op deze manier moet en loopt. Het antwoord op deze vraag en het verschil tussen de bonden en wie voor welke bond speelt gaan we hier verder uitzoeken. Zo wordt het misschien al een stuk begrijpelijker wat er allemaal achter zit.

Het komt immers in niet veel sporten voor. Natuurlijk zijn er overal verschillende competities en toernooien die door andere bonden worden georganiseerd. Maar toch is er vaak een overkoepelend orgaan wat ervoor zorgt dat er niet dergelijke situaties ontstaan. Bij het darten staan de bonden lijnrecht tegenover elkaar en organiseren ze dus allemaal verschillende toernooien en hebben letterlijk een eigen agenda.

Opvallend is dat veel darters bij een bond beginnen en vervolgens vaak later de overstap maken naar de andere bond. Een aantal redenen liggen hieraan ten grondslag. Zo gaat het uiteraard niet om de laatste plaats om de bedragen die ermee gemoeid zijn. De ene bond betaald nu eenmaal een stuk beter dan de andere waardoor een darter indien deze nadrukkelijk gevraagd wordt over te stappen dit niet gauw laten.

Je zult je over het algemeen dus eerst moeten bewijzen voordat je de kans krijgt naar de betere bond over te stappen. Wanneer dit eenmaal is gelukt blijkt vaak al gauw of je mee kunt komen, al is dit vaak wel het geval, omdat men een speler anders niet snel uit zou nodigen. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook toernooien waarbij spelers van beide bonden het tegen elkaar opnemen. Dit zorgt voor nog meer strijd en op die manier kunnen de echte fans eindelijk de beste spelers tegen elkaar in actie zien, iets waar de meesten al tijden rijkhalzend naar uit kijken.

Dit is eigenlijk allemaal begonnen in het begin van de jaren negentig. Er waren een aantal darten die niet tevreden waren met hoe het ging en zij vonden dat darten ten eerste eer uitgezonden moest worden op televisie en ten tweede weer meer onder de aandacht moest komen. Dit lukte aardig doordat zij toen uit de bond stapten en een eigen bond oprichtten. Het gevolg hiervan was dat er voor de allerlaatste keer in 1993 een wereldkampioeschap gehouden werd wat gezamelijk was. Daarna was alles dus verdeeld en gingen de bonden op eigen voet verder op de manier zoals dit nu nog steeds zo is. Of dit uiteindelijk beter is geweest voor de sport, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar als we dan toch over een voordeel mogen spreken dan is het wel dat we meer toernooien en wedstrijden hebben om te bekijken.

De twee bonden staan nu bekend als de BDO en PDC. BDO staat voor British Darts Organization en is over het algemeen de minder grote bond. De afkorting van PDC betekend Professional Darts Corporation. Deze bond heeft meer geld en dus vaak de kracht om spelers vanuit de BDO te verleiden om in de PDC te komen spelen. Zo gebeurde dit met onder andere Raymond van Barneveld die inmiddels alweer jaren in de PDC actief is.