De opmars van vrouwen op het WK darts

Het WK darts, dat sinds 1994 jaarlijks georganiseerd wordt door de Professional Darts Corporation (PDC), is doorgaans een mannelijke aangelegenheid. Hoewel er tegenwoordig ook sprake is van vrouwelijke deelname aan dit spannende darttoernooi, vormen de vrouwelijke darters alsnog geen serieuze bedreiging voor de mannelijke kandidaten. Toch dienen we het vrouwelijke talent in de wereld van het darten niet te onderschatten, want de eerste WK-zeges zijn inmiddels behaald door niemand minder dan Fallon Sherrock uit Engeland. Op een website als deze, waar alles over darten te lezen is, mag een bericht over een dergelijke mijlpaal dan ook niet ontbreken!

The Queen of the Palace

Het afgelopen WK darttoernooi vond plaats in Londen van 13 december 2019 t/m 1 januari 2020. Tijdens de eerste ronde van dit internationale toernooi won Sherrock, die de bijnaam ‘Queen of the Palace’ draagt, met 2-3 van haar landgenoot Ted Evetts. In de tweede ronde kwam ze uit tegen de Servisch-Oostenrijkse dartspeler Mensur Suljovic. De ‘Queen’ versloeg haar tegenstander met 1-3, en daarmee was Sherrock in de derde ronde beland. Ditmaal moest ze de strijd leveren tegen haar landgenoot Chris Dobey. Sherrock verloor de wedstrijd met 2-4, hetgeen betekende dat ze niet in de achtste finale terecht was gekomen. Ook de Japanse dartspeelster Mikuru Suzuki was van de partij op het laatste WK darttoernooi. Suzuki bleek niet in staat om tijdens de eerste ronde te winnen van de Engelsman James Richardson. Ze verloor de wedstrijd met 3-2.

Vrouwelijke deelname vanaf 2001

In de beginjaren van het WK darts was er geen sprake van vrouwelijke deelname aan de wedstrijden. Na de eeuwwisseling begon daar echter verandering in te komen. In 2001 was het Gayl King uit Canada die uitgenodigd was om mee te doen aan het WK darttoernooi. Ze verloor in de eerste ronde met 3-1. In 2019 deden de Russische Anastasia Dobromyslova en de Engelse Lisa Ashton mee aan het WK darttoernooi. Ook deze dames kwamen niet verder dan de eerste ronde.