Iceland Open: Het jaarlijkse darttoernooi in IJsland

De geschiedenis van het darten leert ons dat deze geweldige sport is ontstaan in Engeland ten tijde van de Middeleeuwen. Het woord ‘dart’ schijnt al sinds 1314 voor te komen in de Engelse taal en beduidde oorspronkelijk ‘pijl’ of ‘speer’, en refereert dan ook aan het vroegere boogschieten, waar het allemaal mee begon. Voorts was het de beruchte Engelse koning Hendrik VIII die zich graag met dit pas ontworpen – zij het nog primitieve – dartspel amuseerde. Het dartbord werd in 1896 professioneel gemaakt door de Engelse timmerman Brian Gamlin. Het dartspel ontwikkelde zich in de jaren daarna van een populair (kans)spel tot een fanatieke sport, die een behoorlijke techniek vereist. Het eerste echte darttoernooi vond plaats in 1927-1928, in Engeland uiteraard.

Overgewaaid

Inmiddels is het darten niet langer een uitsluitend Engelse aangelegenheid. Raymond van Barneveld maakte bijvoorbeeld het Nederlandse publiek enthousiast over darten, dankzij zijn succesvolle participatie in de dartsport. En zo zijn er wereldwijd vele landen ‘besmet’ geraakt met het dart’virus’. De dartsport is ondertussen ook overgewaaid naar IJsland. Sinds 1985 heeft IJsland reeds een eigen dartorganisatie, het Íslenska Pílukastsamband (ÍPS), dat lid is van de WDF (World Darts Federation). Op hun website dart.is (ook in het Engels te lezen) is het laatste (IJslandse) dartnieuws te volgen en worden we op de hoogte gehouden van de komende dartactiviteiten in het land.

Internationaal

Sinds 2015 wordt in IJsland elk jaar het internationale darttoernooi ‘Iceland Open’ georganiseerd in het kader van de WDF. In datzelfde jaar won de Nederlander Barry Zander overigens het IJslandse darttoernooi. In 2016 werd het toernooi in het Zuid-IJslandse Selfoss gehouden en was de Zweedse darter Göran Eriksson de uiteindelijke winnaar van het toernooi. In 2017 was het weer een Zweedse darter die het toernooi won, namelijk Peter Sajwani uit Stockholm. En zowel in 2018 als in 2019 won de Schotse darter Dennis Watt het IJslandse toernooi. Wellicht laten ook de IJslandse darters internationaal van zich horen in de nabije toekomst!